Romantika_s1_IMG_0758_GDstyles_head.jpg
Намира се на река Доспат в Западните Родопи, на 1 200 м надморска височина. Той е най-големият в язовир в България, а природата около него е приказно красива.
В гр.Сърница има много планински маршрути и интересни местности, но най-забележителната- "Сърница Ай" е закътана високо в планината, откъдето можете да видите цяла Сърница, Доспат и язовира.
Никъде другаде няма да изпитате същото усещане, като това, когато застанете на панорамна площадка „Орлово око“.
Успоредно на Триградското ждрело се намира Буйновското – най-дългото в България. То се е появило между Ягодина и Тешел, под въздействието на Буйновската река, дълбала скалите години наред.
Ягодинската пещера е третата по дължина в България. Намира се недалеч от Девин (20 км), на десния бряг на Буйновска река, от която води началото си река Въча.
7 км пролом, издълбан от река Триградска в продължение на милиони години. Отвесни скали, високи от 180 до 350 м.
Наричат тази пещера „мистерията на Родопите“. Тя се намира на километър и половина от Триград и е една от малкото наши пещери, в които туристите не влизат, за да гледат скални образувания.
Село Ковачевица е обявено за исторически и архитектурен резерват през 1977 година. В него са запазени автентични къщи от 18 век, както и интересната църква „Св. Никола“ – построена в средата на 19 век. Селището е много приятно за разходки.
Лещен се намира близо до етнографски комплекс Ковачевица. В него са запазени и реставрирани старинни български къщи.
Това е шестият по големина язовир в България. Намира се съвсем близо до Батак (на 4 км) и недалеч от Велинград (на 19 км).

Около почивна база „Романтика“ има множество забележителности. Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Триградско ждрело, Буйновско ждрело, Лещен и Ковачевица, язовирите Доспат и Батак – ще се нагледате на уникални природни красоти и ще опознаете едни от най-красивите кътчета на България. Нашият екип може да ви даде необходимата ви информация за всяко едно от изброените места.